- Snipper de ui en en bak deze zonder te kleuren glazig in de boter.
- Voeg de bloem toe en bak deze even zonder te kleuren mee tot hij een bal vormt
in de pan (Roux).
- Zet deze Roux koel weg om hem goed af te laten koelen.
- Maak een liter visbouillon en kook de zalm en kabeljauw hierin
zachtjes tot ze net gaar zijn.
- Haal de zalm en kabeljauw uit de pan, leg ze op een bord en breek in grove stukken.
- Zeef de visbouillon
en voeg 1/4 liter hete bouillon toe aan de inmiddels koude Roux.
- Roer tot er een mooi gladde ragout ontstaat en voeg nogmaals 1/4 liter visbouillon toe.
- Breng de
ragout nu aan de kook en let op dat hij niet aanbrand! (blijven roeren)
- Zet het fornuis uit en voeg de tomaten en provençaalse kruiden toe.
- Voeg de zalm, kabeljauw, garnalen en/of mosselen toe en roer alles onder elkaar.
- Breng de ragout verder op smaak met
zout en peper.
- Verdeel de ragout
in één of meerdere ovenschaaltjes en bestrooi ze rijkelijk met kaas.
- Bak het provençaals vispannetje in een voorverwarmde oven van 200 graden, 15-20 minuten. - Het Provençaals Vispannetje is klaar als de kaas mooi goudbruin is geworden.